Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Více informací
Hledat
cs
enderu

Centrum

reprodukční medicíny

& Gynekologie

20 let tradice a více než 8 000 dětí

On-line rozhovor s MUDr. Janem Šulcem

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. S manželem se pokoušíme o druhé mimi asi tak 1rok a pořád nic. Poslední dva měsíce jsem začala krvácet během ovulace. Má toto krvácení vliv na plodnost nebo možné otěhotnění? Děkuji a přeji hezký den, Jitka

Dobrý den.
Ovulační krvácení šanci na otěhotnění nesnižuje
MUDr. Jan Šulc

Dobry den Mudr. Sulc, rada bych se podelila o muj nazor. Me se slovo odkladani materstvi vubec nelibi. Nemyslim si, ze hlavni duvod proc zeny maji deti cim dal pozdeji je proto, ze chteji byt nezavisle a uzivat si zivota. Podle me je hlavni duvod to, ze nemaji vhodneho partnera s kym to dite mit. Cesti muzi se do deti a zeneni nehrnou.Je mi 29, za 2 mesice se budu vdavat a chtela bych hned zacit pracovat na miminku. Bohuzel kdyz mi bylo 24 (nejidealnijsi vek na poceti) jsem nemela s kym to dite mit. Ziju v Italii a je velice zajimave jak se na to tady divaji jinak. Cetla jsem ze prumerny vek zen, ktere zadaji o asistenci je 36 let. Prumerny vek rodicek je 31. Uz pred triceti lety bylo tady normalni mit dite po tricitce. A v tuhle chvili, kdyz nekdo rodi ve triceti tak se citi mladou matkou. Hodne zen (na severu italie) rodi mezi 35-40. Prumer se asi vyvazuje s jihem Italie kde jsou rodicky mladsi. Muze to byt treba i tim, ze se lepe stravuji a tim padem nemaji tolik problemu otehotnet po tricitce nez cesky? Rozhodne se v Italii nestane,kdyz jdete ke gynekolovi v 29ti aby vam rekl, ze by jste mela myslet na tehotenstvi, protoze se blizite ke tricitce (coz se stalo me kamaradce v CR). Doba je jina, uz nezije za komunismu, kdy se vsichni brali a meli deti ve dvaceti. Nemohli cestovat, uzivat si zivota a tak jedine co mohli delat bylo rodit deti.  Nejsem zastance maminek mezi 35-40, ale na druhou stranu pokud nenajdou partnera tak mi prijde lepsi pockat si na pana praveho nez si udelat dite jen proto, ze je v “IDEALNIM VEKU”.

Dobrý den.
Jistě je ideální otěhotnět v době, kdy chcete, kdy máte toho pravého partnera. Bohužel ale biologické hodiny tikají v těle každé ženy. U některé rychleji, u některé pomaleji. Je tomu stejně v Čechách i v Itálii. Po 35. roce šance na otěhotnění klesá, po čtyřicítce je malá a po 45. roce se blíží nule. Problém bude možná v tom, že se to v Itálii jinak bere, jinak se o tom hovoří. Nevím, co je lepší.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, v dubnu 2009 jsem po osmi letech vysadila antikoncepci Mercilon za účelem otěhotnění, je mi 26 let (172 cm, 63 kg). První slabá menstruace po vysazení se dostavila po 6 týdnech, poté až v září a prosinci (opět slabé). V lednu jsem dostala injekci na vyvolání a nasazena Provera. Od té doby cyklus pravidelný, ale na základě folikulometrie anovulační, ve vaječnících několik folikulů do 10 mm. Dále zjištěna hypoplastická děloha. Vzhledem k výsledku spermiogramu manžela – astenozoospermie mi gynekolog nenasadil žádné léky na stimulaci vaječníků a ještě by tomu nechal volný průběh. Endokrinologem zjištěn vysoký poměr FSH a LH 2,8 (odběr krve 15.dc). Od r.2005 beru 1x denně Letrox 50 na štítnou žlázu, hodnoty v normě. Žádná jiná vyšetření ani testy jsem nepodstoupila. Chtěla bych se zeptat, zda je vhodné ještě takto vyčkávat a jestli je šance, že vaječníky začnou fungovat? Jaký je podle Vás nejvhodnější postup, ráda bych otěhotněla. Je malá děloha komplikací? Je pro mě vhodné užívat Sarapis soja? Již 5 let mě trápí zvýšený výpad vlasů a tím jejich řídnutí, může to mít souvislost? Žádné vitaminy ani přípravky mi nepomohly, v současnosti užívám methionin a Alpicort F, mohou mít negativní vliv na případné těhotenství? Děkuji moc za odpovědi. Lucie

Dobrý den.
Pravděpodobně u Vás jde o polycystické vaječníky (více event. v naší odpovědně). Řešením je vyvolání ovulace. Výpad vlasů s tím může souviset. Radím obrátit se, i s ohledem na spermiogram, na pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti. Sarapis nedoporučuji. U každého přípravku by případné negativní ovlivnění gravidity mělo být uvedeno v příbalovém letáku.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, pane doktore. Mám už jedno dítě, chtěla bych ještě další, ale nedaří se. Po vysazení antikoncepce (brala jsem ji jen 2 roky) několik dní před menstruací špiním (dřív se to nedělo). Někdy jen tři, jindy i deset, vždy pouze při vykonávání potřeby na toaletě, jinak ne. Asi půl roku si měřím bazální teplotu, stále ve stejnou dobu, ihned po probuzení, teploty jsou ukázkové a každý cyklus je ovulační. Potvrzeno i z odběru krve po ovulaci. Hladina progesteronu je v pořádku, tedy by špinění nemělo být z tohoto důvodu. Napadá mě, jestli tam nemůžou praskat nějaké cévky či kapiláry, nebo jestli se z nějakého důvodu nedokáže udržet děložní sliznice v případě, že v podbříšku dochází k tlaku (toaleta). Obávám se, že, i kdyby došlo k oplodnění vajíčka, nemohlo by se v mé děložní sliznici uhnízdit. Můžete mi prosím z mého popisu říct, co asi způsobuje to špinění a jestli mám šanci otěhotnět? Přítel je naprosto v pořádku. Můj hormonální profil taktéž. Na kontroly na gynekologii chodím pravidelně a žádný problém zjištěn nebyl. Moc děkuji za odpověď. Ivana

Dobrý den.
Šance, že otěhotníte, je velká. Teoreticky může být opravdu problém v děloze. Zvážil bych provedení hysteroskopie, případně odběru vzorku děložní sliznice na histologický rozbor.
Ještě k hladinám progesteronu - jejich posouzení je nesnadné. Kolísají v průběhu cyklu i dne. Zkusil bych v druhé polovině cyklu podat gestagen, nejlépe Utrogestan. Pokud se stav nezlepší, je příčina asi opravdu v děloze.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, prosím o radu, co dál? Je mi 28 let. V minulosti jsem prodělala dvě gynekologické operace-laparotomie. Při 1. (operace cysty) mi byl odstraněn celý pravý vaječník i vejcovod. Při 2. odstraněny srůsty, endometrioza, další cysta, druhý vejcovod a část vaječníku. Léčím se v CAR a o otěhotnění se snažíme přes tři roky. Po 2.operaci jsem podstoupila hormonální léčbu-5.měsíců umělá menopauza kvůli endometrioze, poté následovalo 1. IVF-při opu získáno 7 oocytů-zavadena mi byla dvě embryjka-neúspěšné, nezbylo nic na zmražení. Za další 3. měsíce následovalo 2.IVF-nicméně po OPU se stoplo, embryjka musela k ledu-endimetrioza aktivní a sliznice byla nedostatečná, zjištěna prý i adenomyoza. Takže následovala další umělá menopauza-6 měsíců (do ledna 10) a byla jsem poslána na imunologii-tam zjištěny nějaké zabiječné buňky, autoprotilátky proti jádru, špatná srážlivost krve, pak že jdeme s manželem geneticky lehce proti sobě. Nasazen MEDROL…léčba trvala cca 6 měsíců než se ty buňky snížily na přijatelnou hranici a imunolog usoudil, že je pro mě nejvhodnější doba pro ivf. Stimulovala jsem Estrofemem, pak přidala utrogestan. 26. 5. (24.den cyklu) jsem absolvovala KET-zavedena mi byla 3 embrya ve stádiu MORULA…již čtvrtý den od KET jsem začala špinit a 9.den lehce krvácet a dnes 12. den už krvácím více…tedy považuji i tento pokus za neúspěšný :(. Píchám ještě Fraxinparine kvůli té srážlivosti a beru utrogestan. Nevím, co teď bude následovat? Existují ještě nějaká další vyšetření, která by byla vhodná absolvovat před naším posledním pokusem???? Tedy jaká další vyšetření mám vyžadovat? Další mrazáčky nemáme. Nemůžeme si dovolit nehrazené pokusy a i tyto „hrazené“ jsou pro nás finančně dost náročné. Avšak ten náš boj nechci vzdát :( Manžel (28 let) je po imunologické stránce v pořádku, spermiogram OK. Slyšela jsem také o IVF s minimálkou (NATIV)…myslíte, že je to možné i u mě s jedním vaječníkem??? nemám od pojišťovny nárok na léky, které se používají např. na IUI??? Děkuji a omlouvám se za rozsah dotazu. Silvie

Dobrý den.
Zde je opravdu těžké poradit. Myslím, že Vaši lékaři dělají maximum. Po stránce úhrady máte nárok na 4 cykly, z toho 3 s embryotransferem. Tedy, pokud byl druhý pokus bez transferu, měla byste mít nárok ještě na úhradu kompletního cyklu.
Nativní cyklus lze zkusit i se zbytkem vaječníku. Bohužel naše zkušenosti s tímto postupem nejsou dobré. Teoreticky by šlo stimulovat k IUI a pak postup změnit na IVF.
Někdy v podobných případech pomůže užít mix spermií vlastních a dárce.
Osobně bych doporučil zvážit i užití darovaných vajíček. 
Zkuste i poradu s psychologem.
Jistě Vám ale nejlépe poradí v CAR, kam docházíte.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, mám na vás několik otázek: 1. Za jak dlouho po embryotransferu se má embryo uhnízdit? 2. Lze hnízdění embrya nějak pomoci? 3. Jaký názor máte na prodělání příušnic u muže v mladém věku - může to mít nějaký vliv na neplodnost? Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den.
Záleží na tom, co máte na mysli pod pojmem uhnízdí a též na tom, jak staré embryo zavádíme. Podrobněji na našem WEBu -vznik života. Rozdíl mezi normální a asistovanou reprodukcí snadno dopočítáte.
Jednoznačně doporučitelný postup, jak nidaci napomoci, neznám. Nejdůležitější je, aby bylo vybráno správné embryo, které se s matkou nejlépe dohodne. To je ale problém.
Příušnice mohou poškodit plodnost. Odpoví spermiogram.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,chtěla jsem Vás poprosit o radu .Podstoupila jsem 1 IVF bylo získáno 12 prý kvalitních vajíček spermio také prý ok ,přesto se neoplodnilo ani jedno .Puvodně jsem chtěla metodu ISCI ,ale byla nám rozmluvena že není potřeba .Mě vyšetřovali jen hormonální profil ok partnerovi akrozomální reakci tam byl výsledek 14 . Jaká vyšetření bysme teda měli podstoupit před 2 IVF ? Zvažuji i změnu car mám nárok na svou dokumentaci ? Je mě 35 a nemám už času na zbyt .Děkuji moc za Váš čas.

Dobrý den.
CAR změnit samozřejmě můžete. Dokumentaci si musí ponechat CAR. Vy máte nárok na výpis z dokumentace.
V 35 letech bych žádné další testy spíše nedoporučoval. Do úvahy přichází genetika. V absolutní většině nám ale nepomůže a vše se opět odloží.
Zkusil bych jiný stimulační protokol a metodu ICSI.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,ráda bych se zeptala. Máme s manželem za sebou všechna vyšetření,kdy já jsem v pořádku,manžel má pomalejší spermie,ale jinak vše ok. Máme za sebou první inseminaci,neúspěšná,. Pan doktor mi nabídl více pokusů na inseminace,které jsem odmítla. Tak teď už asi jen umělé oplodnění, Chci se zeptat,jak se pozná průchodnost vejcovodů a zda by nebylo lepší nasadit ještě nějaké hormony,než jít na samotné IVF. Snažíme se už 3 roky,mně je 32 a manželovi 37. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jana

Dobrý den.
Inseminace je rovněž umělé oplodnění.
Vyšetřit průchodnost vejcovodů lze několika způsoby - HyCoSy, HSG, laparoskopie,...(podobněji viz naše odpovědna).
Osobně bych inseminaci, máte-li průchodné vejcovody a ovulujete, ještě zkusil. Lze evnt. kombinovat s antiestrogeny, případně s gonadotropními hormony - podrobněji viz kapitola Léky na našem WEBu (radím užít Mapu stránek)
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, vím, že s věkem ženy se snižuje plodnost. Jaká pravděpodobnost otěhotnění je u ženy v 35 letech v případě, že před 30tkou porodila dvě děti (těhotenství byla plánovaná, proběhla bez problémů a otěhotnění bylo u prvního na 6 pokus ve 25, u druhého na 2. ve 27). Děkuji Lenka

Dobrý den.
Nevím přesně, co myslíte pod pojmem pokus. Cyklus? Asi ano.
Pravděpodobnost je o něco nižší, cca 10-15% na cyklus. Každým rokem klesá.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, vím, že s věkem ženy se snižuje plodnost. Jaká pravděpodobnost otěhotnění je u ženy v 35 letech v případě, že před 30tkou porodila dvě děti (těhotenství byla plánovaná, proběhla bez problémů a otěhotnění bylo u prvního na 6 pokus ve 25, u druhého na 2. ve 27). Děkuji Lenka

Již zodpovězeno
On-line neznamená během minuty. To prostě nestíhám.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda-li existuje nějaká metoda třeba i alternativní, která dokáže zlepšit činnost vaječníků. Slyšela jsem pochvalné informace i v odborném článku o MACE? Bohužel mám vyšší věk a FSH kolísající hodnoty (od 7.4 – 16.2), poslední dobou bohužel ta vyšší, takže se mi přestávají tvořit vajíčka. Může to i způsobit stres? Co považujete z dnešních hormonálních prostředků za nejúčinnější? Četla jsem o Pergoverisu, ale asi zatím není u nás na trhu….Nebo upřednostňujete nějaký jiný? Děkuji předem za odpovědi, Věra

Dobrý den.
Neuvádíte, kolik je Vám let. Bohžel při vysokém FSH neznám lék, který by činnost vaječníků zlepšil. Prostě oplodnitelná vajíčka již nejsou k dispozici. Žádná nová žádný lék nedokáže vyrobit. Lze samozeřjmě zkusit stimulaci gonadotropiny, ale je-li oocytární zásoba vyčerpána, nic nefunguje. Rozumnou alternativou jsou darovaná vajíčka
Vámi uváděný článek jsem nečetl.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, s manželem jsme absolvovali již 4 transfery embryí v rámci IVF, první bezprostředně po stimulaci vaječníků, další 3 s využitím zamražených embryí. Pokusy byly neúspěšné. Manžel má špatný spermiogram, já nemám spontánně ovulaci. Myslíte, že mám do budoucna šanci otěhotnět? Moc díky za odpověď, Klára

Dobrý den.
Šanci rozhodně máte. Zjevně tvoříte při stimualaci kvalitní vajíčka, která se daří oplodnit. Je pouze třeba, aby se našlo to správné embryo, které se s Vaším tělem dohodne. Znám ženy, které otěhotněly po 10. transferu, dokonce si vybavuji jeden případ, kdy k otěhotnění došlo až při 15. transferu. Vytrvejte. Vím, že je to těžké. Možná by pomohla podpora psycholoa.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,pane doktore, ráda bych se zeptala,jak se pozná endiometioza. Docházíme do vašeho střediska ohledně mimča a teď jsem byla na doporučení kamarádky u léčitele,který mi sdělil,že mám endometriozu,je mi divné,že ji žádný lékař u mě neviděl. Děkuji Karin

Dobrý den.
Endometrióza se dá spolehlivě poznat jen při laparoskopii.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, děkuji za Vaši práci. Dnes jsem 16. den po ET v programu IVF (vložena 2 embrya po prodloužené kultivaci – 4 dny). Beru Utrogestan 2-0-2. Od 12. dne od ET jsem zkouším dělat z ranní moči těhotenský test. Vždy se v limitu objeví druhá čárka (používám stejnou značku testu). Je ale světlejší než kontrolní. Podle mnoha internetových diskuzí by měla s postupujícím těhotenstvím tmavnout. To se zatím ale neděje. K lékaři jdu na kontrolu až v pondělí, jsem proto velmi nervózní, zda netmavnoucí čárka nevěští špatnou zprávu nebo mohu doufat v pokračující těhotenství (čárka ani nezesvětluje). Zatím nekrvácím ani nešpiním. Děkuji velmi za Vaši odpověď. Markéta.

Dobrý den.
Intenzita zbarvení není spolehlivým indikátorem. Možná se zbytečně stresujete. Přestal bych to zkoušet.
Strašně důležité ale je, že i kdyby to nyní nedopadlo, povede se skoro jistě příště. Znám bohužel řadu žen, které nikdy neotěhotní. Ale prakticky neznám ženu, která dokáže pozitivní gravitest a nakonec by neměla dítě. Vaše vajíčko je schopna být oplozeno spermií partnera a embryo se dokáže vyvíjet. To ukazuje pozitivní gravitest a to je klíčové.
Věřím ale, že vše dopadne dobře již nyní.
MUDr. Jan Šulc

Přeji pěkný den, máme u Vás s manželem zažádáno o umělé oplodnění,ale pořád jsme to oddalovali,cca o 2-3 měsíce a propadlo nám povolení od pojištovny,je velký problém znovu žádat pojišťovnu o povolení k umělěmu opl. Děkuji za odpověď. Katka

Dobrý den.
Není to žádný problém. Jen to chvilku trvá.
MMUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, s manželem jsme absolvovali již 4 transfery embryí v rámci IVF, první bezprostředně po stimulaci vaječníků, další 3 s využitím zamražených embryí. Pokusy byly neúspěšné. Manžel má špatný spermiogram, já nemám spontánně ovulaci. Myslíte, že mám do budoucna šanci otěhotnět? Moc díky za odpověď, Klára

Dobrý den.
Šanci jistě máte. Viz i jedna z předchozích odpovědí.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore,chtěla bych Vám a celému kolektivu lékařů a sestřiček moc poděkovat.Mým lékařem byl MUDr.Alexander,skvělý přístup,optimismus a klid..za to velký dík! Moje první návštěva u vás byla v květnu loňského roku a nyní jsem v 33 tt.Možná sem můj příspěvek nepatří..ale chtěla bych vám popřát spoustu spokojených maminek a hodně úspěchů ve vaší práci! Díky moc.Alice

Dík za dík.
Dr. Alexanderovi vyřídím.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore .Mohu se zeptat jak dlouho po opu se nesmím koupat a mít sex a co se má vlastně dodržovat?

Dobrý den.
Doporučení, jaký režim dodržovat po OPU a po ET se pracoviště od pracoviště hodně liší. Neexistují, pokud je mi známo, studie, které by spolehlivě prokázaly, co je lepší a co horší.
Osobně doporučuji cca týden po OPU výrazné fyzické šetření, ne pohlavní styk a raději sprchu než koupel (zde si myslím, že není velký rozdíl). V dalších dnech pak doporučuji režim, který nejlépe vystihuje věta -co nutně nemusíte, nedělejte a hlavně si vyhovte.
MUDr. Jan Šulc

Dobry den, pane doktore, chtela bych se zeptat na prodlouzenou kultivaci u IVF. Mame za sebou druhy pokus, pri prvni se ET provadel 3. den od OPU, pri druhem pokusu se provadel 4. den od OPU. Na cem zavisi nacasovani transferu a da se obecne rici, ktere embryo je kvalitnejsi, zda zavadene drive, nebo pozdeji?  Dekuji, Katerina

Dobrý den.
Časování transferu je v rukou embryologa. Odhad, které embryo je kvalitnější, je velmi obtížné. Prodloužená kultivace dává embryologovo šanci zavést embyro v době, kterou pro zárodek považuje za nejvhodnější.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane dokotre, v létě jsem prodělala laparoskopické odstranění cysty z vaječníku. Byla mi diagnostikována endometrioza. Půl roku jsem užívala jeanin bez pauz a nyní užívám duphaston. Objevuje se u mě krvácení již 12. den. O miminko se již snažíme od začátku loňského roku. Ráda bych se zeptala zda je postup správný? Děkuji. Katka

Dobrý den.
Krvácení 1-2 dny 12.den může být ovulačním krvácneím. Pak je to v pořádku. Delší krvácení je chybou. Duphaston užívaný po ovulaci nemůže uškodit, naopak.
Takto na dálku bohužel nejde podrobněji poradit.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, jaký má vliv hormonální antikoncepce na otěhotnění po 10 letech užívání (26let)? Slyšela jsem, že než to trvá dlouho, než tělo začne fungovat zase "normálně". Některé ženy ještě dlouho po ukončení užívání nemenstruují a o početí se také snaží marně. Konkrétně třeba antikoncepce Jeanine. Bojím se, jestli to nebude mít špatné následky...

Dobrý den.
Hodně záleží na tom, kdy byla antikoncepce nasazena. Byl-li při nasazení antikoncepce již pravidelný menstruační cyklus, problém spíše nebývá. Pokud začne užívat dívka, u které cyklus ještě nefunguje, vrátí se vše velmi často po vysazení do stavu, jaký byl před nasazením. Vše je ale hodně individuální. Výše uvedené rozhodně neplatí pro každou ženu. Mezi jednotlivými druhy antikoncepce není podstatný rozdíl.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o názor, zda je, s ohledem na můj věk 40 let, rozumné synkovi, nyní miminku, pořídit sourozence. Za jak dlouho po porodu a do jakého věku nepozději? Mám celkem 2 děti, starší je školák, obě přirozenou cestou. Děkuji

Dobrý den.
Ve 40 letech bych radil, plánujete-li další těhotenství, snažit se co nejdříve. Tedy opo skončení kojení.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, je mi 22 let a mám velmi nepravidelnou menstruaci, někdy například v odstupu i více než 2 měsíců. Znamená to, že pravděpodobně nemám ovulaci a že budu mít jednou problémy s otěhotněním? Předem moc děkuji za odpověď, Lucie

Dobrý den.
Ovulace může být i při nepnavidelném cyklu a naopak. U nepravidelného cyklu je tzv. anovulace ale pravděpodobnjěší. Problém s otěhotněním to ale jednozančně nesignalizuje.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, pane doktore. Je mi 38,5, roky se snažím otěhotnět, podařilo se mi to pouze dvakrát, ale bohužel jsem vždy potratila v 5. týdnu. 1. potrat září 2008, ten druhý potrat byl před týdnem. Jaká vyšetření bych měla podstoupit ?  Děkuji za Vaši odpověď. Ilona

Dobrý den.
Vhodné je genetické vyšetření. Lze zvážit i testy na některé infekční choroby a případně hysteroskopii k vyloučení problému v děloze.
Hlavně ale věřte, že se na potřetí vše podaří. Šance je zcela reálná
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,  prosim o radu. Je mi 26 let, přítel - 30 let. Já mám již z předchozího manželství jedno dítě - 5let. Rodila jsem SC pro nepostupující porod. Jizva je prý srostlá celá,ale děložní stěna je prý hodně slabá. Můj OG my další těh. nedoporučuje,ale po konzultaci s odborníky v UPMD svolil. Léčení probíhalo asi pul roku Clostylbegitem a přítelův spermiogram byl prý dobrý. Teď je to již přes rok a stále nic. Chtěla bych se zeptat jaké jsou další možnosti vyšetření přítele,ten je zatím bezdětný. Jaké jsou šance při RVF děloze a ztenčené děl. stěně na přirozené otěhotnění? A jaké by mohly být naše šance na IVF?  Předem děkuji za odpověď Marika

Dobrý den.
RVF dělohy šanci na otěhotnění nesnižuje. Tenčí děložní stěna nejspíš také ne, a když, tak jen minimálně. Spíše než o vyšetření přítele bych mluvil o vyšetření páru. Doplnil bych vyšetření průchodnosti vejcovodů. Provedl bych i hormonální testy u Vás. To, že jste porodila, nezaručuje, že nedošlo k nějaké poruše. Radím obrátit se na specialisty v oboru léčby neplodnosti.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, pane doktore, v červnu budu v Gestu podstupovat 1. IVF. Chtěla jsem se zeptat zda není pro kvalitu spermiíí na závadu pití mírného množství alkoholu. Manžel pije zpravidla k večeři 3-4dcl červeného vína. Děkuji a přeji příjemný den

Dobrý den.
Opravdu nadměrné pití by vadit mohlo. Uvedené množství vína ale jistě nevadí.
MUDr. Jan Šulc

Pane doktore, zajímalo by mě, podle čeho se posuzuje, že je spermiogram špatný a že je nutné použít metodu ICSI? Manžel měl 3x stejný spermiogram, použita metoda ICSI, bohužel IVF neúspěšné. Je možné, že by se zkusilo IUI? Třeba bychom měli víc štěstí. Docházíme k vám do Centra. Děkuji.

Dobrý den.
Spermiogram se posuzuje podle počtu spermií, dle jejich vzhledu, počtu abnormálních forem, dle jejich pohybu. ICSI zlepšuje šanci na oplození vajíček, tedy na vznik embryí.
IUI lze zvážit, záleží ale na stupni patologie spermiogramu. Též je třeba zohlednit Váš věk a zda máte či ne průchodné vejcovody. Určitě to se svým lékařem proberte.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,  prosim o radu. Je mi 26 let, přítel - 30 let. Já mám již z předchozího manželství jedno dítě - 5let. Rodila jsem SC pro nepostupující porod. Jizva je prý srostlá celá,ale děložní stěna je prý hodně slabá. Můj OG my další těh. nedoporučuje,ale po konzultaci s odborníky v UPMD svolil. Léčení probíhalo asi pul roku Clostylbegitem a přítelův spermiogram byl prý dobrý. Teď je to již přes rok a stále nic. Chtěla bych se zeptat jaké jsou další možnosti vyšetření přítele,ten je zatím bezdětný. Jaké jsou šance při RVF děloze a ztenčené děl. stěně na přirozené otěhotnění? A jaké by mohly být naše šance na IVF?  Předem děkuji za odpověď Marika

již zodpovězeno

Dobrý den.  Chtěla bych se zeptat. zda máme nějakou šanci na další dítě. Manžel má pomalejší spermie, ale je jich dostatek a já jsem po mimoděložním těhoítenství ( 1998) kdy my bil přerušen vejcovod. Poté porod císařem ( 2002). Od 2004 se pokoušíme o druhé dítě a stále nic. Letos mě bylo 35.  Předem vám děkuji Petra.

Dobrý den.
Šanci určitě máte. Pokud se ale snažíte již roky, jde u Vás o tzv. sekundární neplodnost. Proto bych doporučil obrátit se na pracoviště specializující se na léčbu neplodnosti.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, Otázka: Chtěla jsem se zeptat.Již 3 x jsem absolvovala pokus o umělé oplodnění vždy se špatným koncem.Když jsem teď nedávno otěhotněla musela jsem na zákrok protože se jednalo o mimoděložní těhotenství a navíc mi byl odebrán druhý vejcovod.Mám 21 letou dceru a je mi 41 let.Ráda bych ještě 1 dítě měla s nynějším partnerem,ale všechny reálné pokusy jsme již vyčerpali.Navíc mám  krevní skupinu RH -.Prosím o radu jakou ještě máme možnost.Děkuji

Dobrý den.
Rh - není problém.
Pokud nemáte ani jeden vejcovod, je jedinou šancí mimotělní oplodnění, tedy IVF program.
MUDr. Jan Šulc

Dobry den,je mi 42 let,dvě děti(19+11let,počaté přirozenou cestou).Nyní mám za sebou 1x IVF,vajíčko získano,oplodněno,ale bohužel se neudrželo,15den po zavedeni jsem začala menstruovat.Myslíte,že máme ještě šanci?S manželem po dalším miminku moc toužíme a neradi bychom to vzdávali,mnohokrát děkuji

Dobrý den.
Šanci máte, ale bohužel je výrazně nižší než u ženy mladší. Svědčí pro to i zisk jen 1 vajíčka. Záleží především na výsledcích hormonálních testů. Důležité ale je, že stav se již nezlepší. Takže jestli někdy, tak nyní. 
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore,  je mi čtyřicet let a jsem těhotná ve 12. týdnu (mám již dvě děti 15 a 10 let, teď jsem otěhotněla sponntánně asi po 13 cyklech). Jaká jsou rizika u těhotenství starší rodičky (nemám teď na mysli možné vývojové vady a genetická postižení plodu), ale spíše skutečnost jak zvládá organismus těhotenství a porod. Jaký máte Vy osobně názor na takto staré matky? Mělo by takové těhotenství být označeno vždy za rizikové, jen kvůli věku i když je jinak bez problémů? Předem děkuji za odpověď. Jana

Dobrý den.
Především gratuluji.
Pomineme-li vrozené vady a jste-li jinak zdráva, je šance, že vše proběhne bez komplikací, velká. Vyšší je riziko například hypertenze, těhotenského diabetu, ale nejde o rizika dramatické. Zařazení mezi rizikové gravidity nepovažuji primárně za nutné. Jde ale o to, co máte na mysli pod pojmem rizikové těhotenství. Vždy postupuji dle aktuálního průběhu.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,  chtěla bych se zeptat, zda může mít větší fyzická zátěž (zvedání těžších předmětů a hodně pohybu) vliv na otěhotnění. Zatím se nedaří. Je mi 28 let. Děkuji.

Dobrý den.
Nejde-li opravdu o extrém, negativní vliv bych nepředpokládal. 
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, před 2 lety jsme s manželem podstoupili IVF, které bylo hned na první pokus úspěšné a máme 13.měsíčního syna. Jediný problém, který nám tenkrát našli, byl u mě, neměla jsem vůbec ovulaci a ani po různých hormonálních lečbách. . .chtěla bych se zeptat, jestli je šance že teď budu ovulovat normálně a druhé dítě budeme moct počít přirozěně?? Děkuji za odpověĎ a přeji hezký den. Alena

Dobrý den.
Po porodu se hormonální stav ženy mění. Je proto možné, že ovulace nyní bude probíhat i bez léčby. Jisté to sice není, ale reálná šance existuje.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, pane doktore. Většinou se dočítám, že ženy, které to samozřejmě potřebují, berou v druhém cyklu Utrogestan. Mně gynekolog předepsal Proveru, ačkoliv ví, že se snažím otěhotnět. Četla jsem různě na diskuzích anglicky hovořících zemí, že při braní Provery bývá plod těžce poškozen. Takže mám strach Proveru brát, ale zase se bojím, že když nebudu brát nic, neotěhotním. Cyklus mám pravidelný, ovulační. Jaký je Váš názor? Děkuji a hezký den. Jana

Dobrý den.
Riziko poškození plodu při užívání Provery není spolehlivě prokázáno, existuje ale určité podezření. Takže riziko není až tak velké. Přesto ale požádejte svého lékaře o změnu přípravku - vhodnější z hlediska otěhotnění a přitom s velmi podobným účinkem, je zmíněný Utrogestan nebo např. Duphaston.
MUDr. Jan Šulc

Dobry den pane doktore, rad bych se zeptal, kolikrat rocne mi VZP muze proplatit vysetreni spermiogramu? A kolik u Vas stoji? Dekuji Kolar Marek

Dobrý den.
Nejsem si limitací jist, nemám po ruce patřičnou vyhlášku. Málokdy ale na tento limit narazíme. Ono vyšetření např. každý měsíc nemá význam, tudíž ho neprovádíme.
Cena kompletního vyšetření spermiogramu včetně metody swim-up je u nás 1800Kč.
MUDr. Jan Šulc

dobrý den, příští týdne jdu na KET a za tři týdny po něm máme letět na dovolenou k moři(EU), mám v případě pozitivního testu dovolenou zrušit nebo můžeme odletět? Děkuji Petra

Dobrý den.
Těžká rada. Bude-li vše probíhat dobře, není zásadní důvod dovolenou rušit. Bezproblémový průběh ale nelze zaručit. Já osobně bych zůstal doma pro pocit, že jsem udělal pro zdárný konec maximum. Ale někdy je lepší hezká dovolená s psychickým uvolněním, odpočinkem. 
MUDr. Jan Šulc

Dobry den, pane doktore, dekuji za moznost se takto s Vami poradit. Jiz dvakrat se mi podarilo otehotnet (vloni v kvetnu tzv. prirozene, jen s Clostilem, letos v lednu po 1. IVF), v obou pripadech jsem vsak v 5.-6. tydnu zacala krvacet a tehotenstvi skoncilo. Je mozne z opakovani teto situace usuzovat na nejaky problem, nebo "se to proste stava" a takhle brzy se z toho neda nic usoudit? Hysteroskopii jsem podstoupila a nalez byl normalni, lecim se se stitnou zlazou, ale stav je kompenzovany, hormonalni profil vicemene normalni. Dekuji predem za odpoved a preju hezky den, Jana

Dobrý den.
Opravdu se to stává. Po dvou potratech bych ale pro jistotu doporučil genetické vyšetření, případně testy na některé infekční choroby. Funkci štítné žlázy je třeba pečlivě hlídat a po otěhotnění obvykle zvýšit dávku léků.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, před 2 lety jsme s manželem podstoupili IVF, které bylo hned na první pokus úspěšné a máme 13.měsíčního syna. Jediný problém, který nám tenkrát našli, byl u mě, neměla jsem vůbec ovulaci a ani po různých hormonálních lečbách. . .chtěla bych se zeptat, jestli je šance že teď budu ovulovat normálně a druhé dítě budeme moct počít přirozěně?? Děkuji za odpověĎ a přeji hezký den. Alena

již zodpovězeno

Dobrý den, dva malé dotazy: snažím se otěhotnět - objednala jsem se na jednu pražskou kliniku, kde jsme zatím kromě rozhovoru, vyšetření, odběrů a předepsání Utrogestanu nic dalšího neřešili. Z různých důvodů, které není potřeba uvádět, nejsem spokojená a asi nemám tu pravou důvěru.  1. Mohu jít na konzultaci, příp. léčbu do jiného zařízení ? (Pojišťovna se na mě už stejně nevztahuje.) 2. Probíhá u mě ovulace, praská folikul atd., je možné si na klinice, kde by byl člověk registrován, domluvit ultrazvukové vyšetření, abych zjistila, kdy by asi nastávala ovulace, protože zatím se zdá, že by se početí normální cestou mohlo podařit.? Děkuji, Eva

Dobrý den.
Na konzultaci na jiné pracoviště jít samozřejmě můžete.
Ultrazvukové stanovení termínu početí je možné domluvit, ale musela byste vyšetření hradit (hovořím za naše pracoviště). Jako alternativu vidím ovulační testy prováděné doma.
MUDr. Jan Šulc

dobrý den, příští týdne jdu na KET a za tři týdny po něm máme letět na dovolenou k moři(EU), mám v případě pozitivního testu dovolenou zrušit nebo můžeme odletět? Děkuji Petra

již zodpovězeno

Dobrý den, dnes jsem 20. den po ET. Testy stále silně pozitivní. zítra jedeme s manželem na HCG a UTZ. Před otěhotněním jsem byla zvyklá hodně cvičit, běhala jsem cca 30 km týdně a plavala jsem. I když chodím nyní každýý den na procházky, tak se to nevyrovná pořádnému sportu. Je mi jasné, že běhání je asi dost riskantní, ale co říkáte na rehabilitační cviky na páteř /cvičila jsem je kvůli skolioze/ a cviky na posílení pánevního dna?? děkuji za odpověď. Pavla

Dobrý den.
Především gratuluji. O významu pozitivního gravitestu jsem již psal.
Do jisté míry cvičit určitě můžete. Cviky na páteř by neměly vadit. Vždy jde ale o alibismus. Pokud vše nedopadne tak, jak doufáte, vždy vyvstane otázka -kdybych to a to nedělala, stalo by se to také? Asi stalo, ale na 100% to nebude jasné.
Čili svým pacientkám doporučuji - cvičit ano, ale velmi zlehka, přidat až po průkazu akce srdeční - pak je totiž riziko potratu již malé. Pozor ale- aby nedošlo k omylu - cvičení skoro určitě potrat nezaviní -ale - viz výše.
MUDr. Jan Šulc

Dobry den, pane doktore, omlouvam se za naivni dotaz, ale kdyz se transferuje embryo, nemuze z delohy nejak "vypadnout"? Nebo se rychle zabori do delozni vystelky a toto riziko nehrozi? Omlouvam se za tuhle otazku, ale od transferu na to nedokazu prestat myslet. Dekuji, Jarmila

Dobrý den.
Embryo je mikroskopický útvar. Krátce po transferu se ocitne mezi klky sliznice a vypadnout z dělohy zcela jistě nemůže. Jak se s děložní sliznící shodne, je jiná otázka.
MUDr. Jan Šulc

Dobry den, chci se zeptat, jestli je hrazena inseminace ze zdravotniho pojisteni? A pripadne kolik a po jake dobe se opakuji, nez se pristoupi k umelemu oplodneni? Mam se pri prvnim zakroku neceho obavat, je to bolestive? Dekuji za odpoved Pavlina Dvorakova

Dobrý den.
Inseminace je také umělé oplodnění.
Ze zdravotního pojištění je hrazena 6x za 12 měsíců.
Opakuje se obvykle každý měsíc.
Kolikrát se opakuje, záleží na řadě faktorů - věk, spermiogram, atd. Obvykle na našem pracoviště 3-4x, maximálně 6x.
Jde o zcela bezrizikový, nebolestivý výkon.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, podstoupila jsem u vás úspěšně IVF a nyní jsem v 11.tt a čekáme dvojčátka. Chtěla jsem se zeptat zda je  normální že vždy ke konci měsíce špiním asi týden. Předem děkuji za odpověď a ještě jednou vám všem moc děkuji za skvělý přístup a za pomoc.Lenka

Dobrý den.
Dík za dík. Vždy nás to potěší.
Krvácení v období menses - to je asi Váš případ - se v prvních třech měsících občas objevuje. Je to ale dojisté míry rizikové období. Čili po dobu krvácení bych radil opravdu dodržovat klidový režim. Určitě na krvácení při kontrole upozorněte svého gynekologa, aby zkontrolovat vývoj plodů.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, v současné době jsem pacientkou MUDr. Čekala, mám za sebou 3 neúspěšné IUI. Spermiogram zhoršený, já mám neprůchodný levý vejcovod. V současné době máme schválené IVF, jaká je šance na úspěšné oplodnění metodou IVF? Děkuji

Dobrý den.
Záleží na Vašem věku. Cca 35% na jeden transfer. Kolega Čekal to s Vámi jistě rád podorbně probere.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore,  je mi 33 let, v roce 2001 jsem porodila zdravou dceru, v těhotenství jsem měla preeklampsii. Nyní s druhým partnerem v roce 2009 3 potraty - vždy 5.-6. týden. Na genetice mi zjistili FV Leiden a FII (G20210A), MTHFR 677CT a 1298AC, PAI-1: 4G/5G. Za důvod potratu uvádějí nejpravděpodobněji mutace v MTHFR (Leiden vyloučen kvůli časným potratům), ale hladinu homocysteinu mám v normě. Z gynekologického hlediska jsem v pořádku, manžel taky nemá žádný problém. Doporučil by jste mi nějaké další vyšetření, nebo máme třeba začít uvažovat o umělém oplodnění? Děkuji Vám za odpověď, Ilona

Dobrý den.
Předpokládám, že genetika sama o sobě byla u Vás u obou v normě. Ještě bych doporučil hysteroskopii. Vada v děloze je s ohledem na předchozí těhotenství málo pravděpodobná, ale na 100% vyloučit nejde. Pak bych ještě zvážil testy na některé infekční choroby. Poté bych konzultoval hematologa ohledně případné léčby a zkoušel to přirozenou cestou - mám za to, že otěhotnění není problém.
MUDr. Jan Šulc

Moc děkuji za odpověď. Počáteční špinění se právě změní v krvácení. Doposud jsem nebsolvovala žádná vyšetření a ani partner. Nevím zda by nebylo lepší vzhledem k té endometrióze být vyšetřena? Děkuji. Katka Dobrý den pane dokotre, v létě jsem prodělala laparoskopické odstranění cysty z vaječníku. Byla mi diagnostikována endometrioza. Půl roku jsem užívala jeanin bez pauz a nyní užívám duphaston. Objevuje se u mě krvácení již 12. den. O miminko se již snažíme od začátku loňského roku. Ráda bych se zeptala zda je postup správný? Děkuji. Katka

Dobrý den podruhé.
Pokud Duphaston neupraví cyklus, měla by být léčba změněna. Při neúspěšné snaze o otěhotnění delší než 12 měsíců ,radím navštívit i s partnerem specializované pracoviště.
MUDr. Jan Šulc

Pane doktore, s manželem se dlouhé roky snažíme o dítě (mně je 32, manželovi 39). Oba jsme naprosto zdraví, všechna vyšetření jsou v pořádku (jen manžel má trochu horší spermiogram). Máme za sebou několi IUI, 2x IVF (+ 7x KET), 1x nativ. reaguji dobře i na nízké dávky hormonů, proto máme vždy dostatek embryí, podle slov lékařů i kvalitních. Nicméně ještě nikdy se žádné embryio neuchytilo (hysteroskopii a laparoskopii mám také v pořádku). Je možné z naší strany udělat něco pro zahnídnění embryí nebo je to v tomto stádiu prostě jen na přírodě? děkuji M.

Dobrý den.
Doplnil bych genetiku. Nejspíš nic neodhalí, ale měla by být vyšetřena. Zvážil bych užití mixu spermií. Máme s tím v podobnéých případech docela dobré zkušenosti. Část vajíček se oplodní vlastními spermiemi a část spermiemi anonymního dárce. Zavede se pak 1 embryo vlastní a 1 se spermiemi dárce. Z veterinární medicíny vzešla zkušenost, že dárcovské embryo může zlepšit i šanci na uchycení vlastního embrya. Jde ale o to, zda je podobný postup pro Vás přijatelý.
Zkusit lze asistovaný hatchin, embryo glue, kortikoidy.
Klíčové slovo ale opravdu bude mít příroda.
Někdy pomůže podpora psychologa
MUDr. Jan Šulc

Zdravim pane doktore, u pritele byla na zaklade spermiogramu zjistena mensi pohyblivost spermii a bylo doporuceno IVF. Jak dal postupovat? Zkousime to rok a nedari se, pritom udajne partner s minulou partnerkou byl uspesny? Ja byla na vysetreni a vse by melo byt v poradku. Je mozno, ze pri druhem vysetreni spermatu by mohl byt vysledek testu pohyblivosti lepsi? Dekuji a preji pekny den Pavlina Zajicova

Dobrý den.
Určitě doporučuji spermiogram v odstupu cca 3 měsíců opakovat a vycházet až z kombinace výsledků. Výsledky nemusí být shodné. Při výrazné patologii je IVF rozumnou cestou.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, v květnu jsem podstoupila IVF - které bohužel skončilo biochem. těhotenstvím, zbyli nám dvě embrya (zamražená) - chtěla bych se zeptat jak dlouho by jsme měl počkat než podstoupíme KET Děkuji za odpověď

Dobrý den.
Nebyla-li provedena revize dělohy, což nejspíš nebyla, stačí pauza 1-2 měsíce.
Jinak biochemická gravidita je do budoucna jednoznačně příslibem. O významu pozitivního gravitestu jsem psal v jedné z předchozích odpovědí.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den, mohl by jste mi říct váš názor na embryo-glue? Děkuji

Dobrý den.
Dle mně dostupných informací užití embryo-glue mírně zvyšuje šanci na úspěch u případů s opakovaně neúspěšným transferem.
MUDr. Jan Šulc

Preji hezky den, partnerce je 31 let a zkousime otehotnet jiz skoro rok. Sledujeme ovulaci (pomoci ov. testu),ale zadny efekt. Ma vubec smysl a je vetsi sance otehotnet prave v techto dnech? Pomohl by nejaky doplnek stravy, vitaminy, nebo jiny preparat pro rychlejsi pohyblivost spermii Hezky den Broz V z Prahy

Dobrý den.
Otěhotnění je možné jen v době kolem ovulace. Čili datace ovulace má jistě význam. Stravové dopňky pro zlepšení pohybu spermií nedoporučuji. Multivitamin se stopovými prvky ano. Zvolna radím obrátit se na odborníky.
MUDr. Jan Šulc

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se vás zeptat, zda dle Vašeho názoru je před IVF nutná laporoskopie. Jsem po jednom neúspěšném pokusu a před druhým mě posílají na tento zákrok. Je to podle Vás nutné. Mockrát děkuji za Vaši odpověď. Marťa

Dobrý den.
Podle mého názoru, není-li nějaký nález na vaječnících, není laparoskopie nutná.
MUDr. Jan Šulc

Aktuálně

Microfluidic Sperm Sorting chips

14.08.2019

Pro zlepšení služeb Vám na našem pracovišti nabízíme další metodu selekce spermií před použitím pro IVF metody. Jedná se o FERTILE® a FERTILE PLUS® Microfluidic Sperm Sorting Chip. Tato metoda je založena na principu přirozeného výběru spermií jejich aktivním průchodem přes bariéru. Získáme tak populaci spermií s lepšími kvalitativními parametry (morfologie, menší DNA fragmentace, pohyblivost) než měl původní vzorek.  Výhody FERTILE® & FERTILE PLUS®  nevyžaduje žádné předchozí zpracování vzorku - minimalizace rizika kontaminace eliminace poškození spermií během běžně používaných metod zpracování ejakulátu (promytí, swim-up, centrifugace) standardizace zpracování vzorku zisk populace spermií s významně vyšší motilitou, lepší morfologií, nízkou DNA fragmentací

CELÝ ČLÁNEK

Hledáme GYNEKOLOGA/GYNEKOLOŽKU se zájmem o IVF

31.07.2019

Aktuálně máme otevřené pozice v Praze i v Plzni. Pokud máte minimálně před atestací z gynekologie a porodnictví či reprodukční medicíny, jste aktivním uživatelem angličtiny nebo němčiny a hledáte pracoviště, které vás ocení v osobním rozvoji, neváhejte se ozvat. Kontaktní e-mail kariera@next-clinics.com.  

CELÝ ČLÁNEK

První dítě ze zkumavky slaví.

25.07.2019

25.7.1978 se narodila Louise Brownová, první dítě ze zkumavky. Od té doby je tento den světovým dnem embryologie, dnem, kdy se sny mnoha párů staly skutečností. Louise dnes slaví 41. narozeniny. Děkujeme a gratulujeme!

CELÝ ČLÁNEK

Vizualizace struktury dělícího vřeténka u oocytu

16.07.2019

V rámci zlepšování metodik IVF laboratoře dochází na našem pracovišti k zavádění metody vizualizace struktury dělícího vřeténka u oocytu. Vizualizaci dělícího vřeténka provádíme za použití systému Nikon (TS2R-C-SO Spindle Observation System). S firmou Nikon jsme spolupracovali na zavedení jejího prvního systému pro vizualizaci struktury dělícího vřeténka v České republice. Tato metoda slouží pro maximalizaci úspěchu oplození u pacientek v případech, kdy došlo po ovariální punkci k zisku malého počtu oocytů, nebo kdy došlo v předchozím cyklu k selhání fertilizace, tedy v případech, kdy je potřeba citlivě a precizně sledovat fázi zrání oocytů. Zvýšení pravděpodobnosti oplození oocytu probíhá po vizualizaci na základě správného načasování a správného provedení metody ICSI/PICSI. Zároveň vizualizací zjistíme konkrétní lokalizaci struktury dělícího vřeténka uvnitř cytoplazmy oocytu, čímž dochází k případné eliminaci poškození struktury dělícího vřeténka kontaktem s ostrou mikromanipulační kapilárou (Obr.2). Vizualizace dělícího vřeténka za použití systému Nikon probíhá s použitím speciálních optických členů integrovaných do mikromanipulačního mikroskopu a za použití opticky nejkvalitnějších petriho misek se skleněným dnem.

CELÝ ČLÁNEK

Rozšíření dostupnosti interního předoperačního vyšetření

10.07.2019

Ve stejné budově, kde sídlí naše klinika, jen o patro výše, došlo v dubnu tohoto roku k otevření ambulancí různých odborností včetně interní ambulance. Pro naši kliniku je toto velkou výhodou, jelikož zde naše pacientky před plánovaným výkonem v celkové anestézii mohou kterýkoliv den během jedné návštěvy absolvovat interní předoperační vyšetření. Vyšetření je pro pojištěné pacientky i dárkyně vajíček bez poplatku.  

CELÝ ČLÁNEK

Prodloužení ordinační doby

30.05.2019

Vážené pacientky, oznamujeme vám, že od června prodlužujeme pracovní dobu ve čtvrtek opět do 19. hodin.  Tým kliniky GEST

CELÝ ČLÁNEK

Jak nás hodnotí klienti

Bláhovi

Bláhovi

Chtěli bychom poděkovat Dr. Šulcovi za snahu a ochotu pomoci nám na cestě za miminkem. Doporučil nám konkrétní den, kdy se snažit a ten den spadal přesně na den příletu na dovolenou na Kypr. Řídili jsme se jeho radou a domů jsme se vrátili ve třech.

S touto radostnou zprávou jsem čekala na potvrzení od mojí paní doktorky, která potvrdila i srdeční reakci.

Díky němu jsme zjistili, že jsme vlastně dva zdraví lidé a veškerou komplikaci jsme měli pouze v hlavě.

Ještě jednou děkujeme

Bláhovi

Karolínka

Karolínka

Do Gestu k nám přišla kytice s tímto krásným přáním: 

Narodila jsem se dne 15.5. 2019 a jsem holka, mé míry jsou 49 cm a 3500g. Mamka s taťkou jsou moc rádi, že mě mají a děkují vám za pomoc. Mějte prima léto, zdravím pro mě z velkého nového světa. Karolínka.

Dominika

Dominika
30.05.2019

Dobrý den, 20. května v 10:45 se nám narodilo naše vysněné miminko, jmenuje se Dominika. Važila 2940 gramů a měřila 50 centimetrů.
Mockrát děkujeme, Dostalovi.  

Roman

Roman
23.05.2019

Rádi bychom poděkovali paní doktorce Polákové a celému personálu!!!! V únoru 2018 jsem u Vás již po několikátý podstoupila KET, který byl "konečně" úspěšný. Díky vám se nám přesně na termín 14.10.2018 narodil syn Roman (3400g/51cm). Nejde ani popsat, jak jsem šťastná, dělá nám obrovskou radost, je hodný a hlavně zdravý.Za Vaší ochotu, laskavý přístup, servis, péči a prostě úplně za vše vám ještě jednou děkujeme, máme to nejcennější na světě. Přejeme vám spoustu dalších spokojených klientů. Markéta

Václav

Václav
14.02.2019

Rádi bychom panu doktorovi Alexandrovi a celému týmu poděkovali za syna Václava (4230 g a 52 cm), který se narodil 11. 1. 2019. Máme z něj velkou radost. Těhotenství proběhlo bez komplikací. Klinice přejeme spoustu spokojených budoucích rodičů.

Maminka Marcela

Baruška a Bohunka

Baruška a Bohunka
04.02.2019

Děkujeme vám za pomoc, díky níž máme krásná a zdravá dvojčátka Barušku a Bohunku narozené koncem minulého roku a přejeme vše dobré v tomto roce i dalších letech. Marie

Kontaktní formulář

Napište nám




Souhlasím s tím, že kontaktní údaje budou uchovávány poskytovatelem webových stránek v rozsahu nezbytném pro splnění mé žádosti a budou předány odpovědným třetím stranám. Četl jsem prohlášení o zpracování osobních údajů na těchto stránkách.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Kde nás najdete?

Adresa

NL - CLINIC Gest IVF s.r.o.
Nádražní 762/32
(vchod z ul. Rozkošného 1058/3)
150 00 Praha 5 - Smíchov

Ordinační hodiny

pondělí - pátek 8 - 19 hodin
v pátek je do odvolání zkrácena ordinační doba do 17 h
sobota 8 - 13 hodin

Kontakt

tel.: +420 257 212 516 - 518
mobil: +420 602 328 346
e-mail: info@gest.cz
© 2017-2019, NL - CLINIC Gest IVF s.r.o. All Rights Reserved. Tvorba www S2 STUDIO
↑